top of page

HAWTHORN EAST

HAWTHORN EAST PROJECT

Introducing the Hawthorn East Project - a stunning home renovation completed by Cranberry Design.

When our client initially approached us, the project was over budget and they were unable to move forward with their dream home. However, with our expert team on board, we were able to redesign the home while keeping the original architect's vision intact and bringing it within the client's budget of 1 million dollars.


This is a challenging way for us to work as it's hard to work in with someone else's vision while still applying the Cranberry stamp to the finished home. Using our Design and Construction service, the client engaged Cranberry to design and document the new extension to the house. The front 4 rooms of a double-fronted Victorian home were to be retained, and everything else knocked off to allow for the addition of a 2 storey extension.


The extension was to house a laundry, study, kitchen, living, dining and courtyard area on the ground floor and 2 bedrooms and a kid's bathroom upstairs. We also redesigned the front left-hand side rooms to create a master with a walk-in wardrobe and large ensuite.  


New flooring was laid throughout, the home was painted, and a contemporary brick extension was constructed. The client used Cranberry Design contractors throughout the entire process, and we were there to support and help design management all the way through.


Challenges 
One of the biggest challenges we faced was staying within the client's budget without compromising on quality. We carefully selected finishes that would have the biggest impact at the lowest price point and even re-imagined the steel door between the old and new sections of the home as a stunning timber feature piece.

Most of the joinery outside the kitchen and pantry had a thermolaminated finish. 


Our team also expertly blended the old and new elements of the home to create a seamless transition between the two. We removed a small amount of original detailing in the hallway leaving the original ceiling roses and cornice and added contemporary lighting to the hallway to enhance the space.

 

At Cranberry, we are committed to sustainable design practices, and this project was no exception. We strategically used external blinds, internal blinds, and curtains to reduce the heat load on the home and lower its environmental impact.

The Hawthorn East Project was a labour of love for our team, and we are thrilled with the end result.

Interior Design Team: Cranberry Design

Photography: Kate Hansen Photography

bottom of page