Cranberry Design Hollingsworth Front Entry
Cranberry Design Hollingsworth Front Entry

press to zoom
Cranberry Design Hollingsworth Project - Timber Front Door
Cranberry Design Hollingsworth Project - Timber Front Door

press to zoom
Cranberry Design Hollingsworth - Masterbathroom 4
Cranberry Design Hollingsworth - Masterbathroom 4

press to zoom
Cranberry Design Hollingsworth Front Entry
Cranberry Design Hollingsworth Front Entry

press to zoom
1/23

HOLLINGSWORTH

MODERN LOVE

After a lengthy stint in Singapore, the owners of this stunning property in Hawthorn moved back to Australia, intending to renovate their family home. They wanted to include a new garage and a parking area, but like many properties, the original slab was not engineered to cope, so they had to start again from scratch.

 

Our clients engaged an architect to design the structure, and Cranberry was hired to design all the internal layouts and joinery, for the selection of tapware and appliances, and for a home furniture package that would cater to all the family's needs.

 

The overall design concept was to keep the feel of the existing house with some modernisation as the client's loved the existing chimney, and the outdoor spaces worked perfectly. We kept the original pool and landscaped around it and worked tirelessly during the build to save the beautiful oak tree in the back garden.

The Brief

When the first item your client buys is a magnificent leopard print chair, we knew this would be a great project to work on. The formal brief was for a family home that was quirky, functional, and reflected their love of travel.

 

The family entertains a lot, and the owners wanted their sons to feel they had privacy and a space of their own to bring friends around. With an open-door policy and friends and neighbours who pop in all the time, they wanted finishes that were hardwearing, practical, and easy to clean.

 

With a love of natural materials, they didn't want artificially manufactured products throughout the home. As such, we selected Australian hardwood flooring to add character and warmth. The benches are made of very hard marble, and the furniture is all locally made and sourced and re-used where possible.

 

Max, the chef of the house, loves to cook and entertain. He had a huge amount of input into the kitchen, including knowing exactly what he wanted in terms of appliances. He wanted the kitchen to be more than a functional space but a gathering spot for friends and family. The inclusion of a bar nearby was an added bonus!  

 

Both Nat and Max work from home and have busy jobs – yet they had completely different requirements for their workspaces. Still, both wanted them to be interesting and stimulating. We selected a very feminine wallpaper for Nat's study, and Max got a geometric paper to balance the leopard print chair! 

 

The rest of the home is filled with personal touches from artwork and items collected from the family's travels. The lamp in the living room was actually made by one of their two boys, who made it as part of his Design and Tech course at school.

 

What we love!

The Staircase. We love the staircase! It's just off the entrance and is a central feature of the house. The detailing is complex, and it was a huge feat to design and build, but it makes the house. I'm so glad our client persevered and stuck with their vision, as it could easily have been an afterthought and a dark unexciting nook.

 

Hollingsworth was a fabulous project to work on. The clients were fun, rewarding, loved the process and were involved right the way through. Resulting in a home that is exactly what they were after. We have had the privilege to see how they entertain and use the house, and it really is a great success.

Build: Mls Built

Interior Design & Styling: Cranberry Design
Photography: Kate Hansen Photography
Landscape: One Tree Landscapes